Feiten en fabels over leefstijl, eten en diëten

Lightproducten zijn goed voor de lijn. Van avocado’s word je dik. En door koffie te drinken hou je vocht vast. Wat klopt en wat niet? Lees de feiten en fabels over eten en afvallen.

Als je ’s avonds na 7 uur eet, word je dik
FABEL

Je komt aan in gewicht als je meer energie binnenkrijgt met je voeding dan dat je verbruikt door te bewegen. Het maakt niet uit wanneer je eet. Wel is de kans groter dat je ’s avonds gaat snacken en meer eet dan nodig. Als je moe bent zijn verleidingen moeilijker te weerstaan.

Koolhydraten moet je mijden tijdens het afvallen
FABEL

Koolhydraten op zichzelf maken je niet dik. Maar eet je elke dag te veel koolhydraten, zoals producten met veel suiker? Dan kun je aankomen in gewicht. Het gaat om de balans tussen de hoeveelheid energie die je met je voeding binnenkrijgt en die je verbruikt met beweging. Naast koolhydraten leveren ook vetten, eiwitten en alcohol energie.

Van avocado word je dik
FEIT & FABEL

In avocado zit veel vet en dat levert veel calorieën. Krijg je daar te veel van binnen, dan kom je aan. Eet daarom avocado’s met mate. Bijvoorbeeld een halve of een kwart per keer. En bewaar de rest voor later.

Hoewel het veel vet en calorieën levert, is avocado wel gezond. Het is een vruchtgroente die veel voedingsstoffen bevat. En het vet is voornamelijk onverzadigd vet.

‘Gewoon bewegen’ is even gezond als sporten
FEIT

De richtlijn voor volwassenen is om elke week 2,5 uur te bewegen. Dat komt neer op bijna een half uur per dag. En dat hoeft geen sport te zijn, maar bijvoorbeeld ‘gewoon’ fietsen of stevig wandelen. Al is meer beweging altijd nog beter. Maar even flink sporten aan het eind van de week, na dagenlang stilzitten, is niet beter dan elke dag bewegen. Regelmatig bewegen is dus ontzettend belangrijk.

Het jojo-effect is onvermijdelijk als je snel gewicht verliest
FEIT & FABEL

Als je snel veel afvalt, is de kans groot dat je ook weer snel op je oude gewicht terugkomt. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Door tegelijkertijd je ongezonde gewoontes te veranderen blijf je makkelijker op je nieuwe gewicht.

bron: Consumentenbond (Feiten en fabels over diëten en afvallen | Consumentenbond)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *